בדרך כלל כאשר אנחנו מדברים על שיווק מבוסס תוצאות, אנחנו מתכוונים ללידים או תשלום על פי מכירות. במילים אחרות, מי שמוכר את המוצר או השירות מקבל תמורה ישירה לכסף שלו ולא צריך לעבור דרך ניהול קמפיינים, עיצוב עמודי נחיתה בעצמו וכו’.
בעוד שוק מכירת הלידים הוא שוק וותיק ולגיטימי, שוק מכירת הלייקים (או העוקבים) ברשתות חברתיות כמו פייסבוק או אינסטגרם הוא תחום חדש. מה שלא מפריע לא להשתרש ולתפוס כל חלקה טובה.
אבל האם יש תמורה בעד האגרה?
אז קודם כל, חשוב לעשות סקירה היסטורית קצרה ולהבין למה השיווק ברשתות חברתיות הוביל למצב בו אנשים רוכשים לייקים בכסף:
אוהב לא אוהב
בתקופה “הנאיבית” של הרשתות החברתיות עמודים ועסקים רבים הצליחו לצבור כמות מרשימה של לייקים או עוקבים מכיוון שהם היו פופולאריים ונתנו ערך אמיתי למי שצפה בהם. לדוגמה, עדכונים על שירותים חדשים, קופונים, קבלת טיפים ועוד. היה קל יחסית לחשוף אותם בשיטת “חבר מביא חבר” והנוכחות שלהם בפיד הייתה בולטת למדי.
ככל שהרשתות החברתיות צברו עוד ועוד פופולאריות, כך גם התחרות בין העמודים גברה, והגולשים הוצפו ביותר ויותר מידע מסחרי. מבחינת הרשתות החברתיות, העמודים האלו עשו כסף על חשבונן מבלי שהם הרוויחו כמעט כסף.
הגרסה הרשמית לדילול בכוחם של העמודים והפרופילים המסחריים הוא שכך הפיד של הגולשים לא יוצף והם ייהנו מיותר עדכונים מהחברים הקרובים אליהם. אבל היה קל מאוד לראות שאין שום קשר בין המציאות לטענה הזו: הפרסומות וקידומי המכירות נעשו יותר ויותר אגרסיביים, והיום כל גולש נחשף לפחות לחמישה שישה פוסטים ממומנים כל פעם שהוא גולל את הפיד שלו!
למה להתאמץ?
בכל הרשתות החברתיות ניתן כיום להציג מודעות שמפנות את הגולש ישירות לפרופיל או לדף של המפרסם על מנת שהוא יעשה לא לייק, מינוי (ביוטיוב) או יתחיל לעקוב אחריו (יש גם מודעות שמפנות לאתרים חיצונים או לעמודי מכירה). מדובר במסלול דומה לזה שעושה גולש שמגיע ממודעה אל טופס והופך לליד, רק שכאן כל התהליך קצת פשוט יותר, הן מבחינת הניסוח של המודעה והן מבחינת הפעולה שהגולש צריך לבצע.
עד כאן הכול נשמע טוב ויפה, אבל רבים מהעסקים ואפילו סתם פרופילים שרוצים להפוך לפופולאריים מחליטים לקצר קצת את הדרך וקונים את הלייקים עצמם דרך “ספקי לייקים”. בדרך כלל מדובר על כמויות שמתחילות מכמה מאות ויכולות להגיע גם לכמה אלפים.
אם מחשבים את העלות של קנייה חד פעמית שלך לייקים או עוקבים לעומת הרצת קמפיין חודשי שמתחיל לרוב מכמה עשרות שקלים, האופציה הראשונה היא הזולה יותר.
איפה מתחילה הבעיה?
כאשר אנחנו חושבים על קניית לידים, אין לנו בעיה אתית או משפטית ליצור קשר עם לקוח שמילא טופס, כל עוד הוא יודע שגורם מסחרי עשוי להתקשר אליו וכל עוד אנחנו לא עוברים על חוק הספאם או החוקים האירופאים לשמירה על הפרטיות (ה-GDPR) אשר רלוונטיים בעיקר עבור גולשים מאירופה.
לעומת זאת, כאשר אנחנו מדברים על קניית לייקים או כל מדד חברתי אחר, אנחנו כבר עוברים על הכללים של האתר בתוכו אנחנו נמצאים ולמעשה מנצלים את המערכת לרעה. כלומר, הבעיה הראשונה כאן היא שיש לנו סיכוי להיתפס. במקרה כזה לא רק שנאבד את מה שהשקענו בקנייה עצמה, אלא גם את כל מה שהשקענו בבניית הדף או הפרופיל שלנו מכיוון שבדרך כלל הוא נחסם.
אומרים כי אני אינני אני
בעיה נוספת היא שעל מנת לספק כל כך הרבה לייקים מפרופילים שונים וייחודיים לכאורה, על מי שמוכר לנו את הלייקים ליצור קשר עם המון פרופילים ולבקש מהם לעשות לנו לייק. זוהי הסיבה שגם אם מדובר בלייקים אמיתיים מפרופילים אמיתיים, רוב הסיכויים שהם לא קהל היעד שיהיה רלוונטי אלינו.
במציאות רוב הסיכויים שהלייקים שתקבלו יהיו מפרופילים מזויפים. הפרופילים האלו בדרך כלל רק עושים לייקים ולא מבצעים שום פעילות אחרת, כך שלרשתות החברתיות והאתרים השונים קל לעלות עליהם ולמחוק אותם.
ונניח רגע שיש מצב היפותטי שבו כל הלייקים שלנו מגיעים מאנשים אמיתיים מישראל, זה עדיין לא אומר שנקבל יותר חשיפה מגולשים אחרים : כמו שציינו, חשיפה אורגנית (שעליה אנחנו מנסים להערים) היא עדיין מוגבלת למדי כיום. האלגוריתם של רוב הרשתות החברתיות לוקח ערכים מספריים רק כחלק קטן מאוד מאלגוריתם הדירוג שלו, ממש כמו שאתר בגוגל עם 1,000 קישורים לא בהכרח ידורג גבוה יותר מאתר עם 100 קישורים, אלא אם כן הוא יהיה איכותי, מעניין והקישורים אליו יגיעו ממקומות רלוונטיים ולא מכל מיני חתימות בפורומים…
הדרך הכי טובה לצבור אוהדים דומים לאלו שכבר יש לנו היא לעשות שימוש באפשרות של “קהלים דומים” בקידום הממומן של פייסבוק או אינסטגרם.
מכירת תגובות
ומה עם מכירת תגובות שהוא עוד שירות מאוד פופולארי. גם כאן לא מדובר בתמורה איכותית במיוחד:
בואו נעשה שנייה חישוב קטן:
1.אתר מוכר 150 תגובות ב-70 ₪ (מספרים אמיתיים)
2.נניח ששולי הרווח שלו הם 20 אחוז. כלומר, הוא לוקח 14 ₪ מהסכום הזה והשאר (56 ₪) הולך למי שמדביק את התגובות.
בחישוב מהיר, התשלום הסופי למי שעושה את העבודה השחורה הוא בערך 3 שקלים לתגובה. נניח שהוא רוצה להרוויח סכום סביר של 80 ₪ לשעה. במקרה הזה הוא היה צריך להדביק בערך 27 תגובות בשעה. כלומר, לכתוב תגובה בקצת יותר משתי דקות. בזמן הזה הוא צריך גם להספיק להחליף בין כל הפרופילים שהוא משתמש בהם… כמה איכותית תהיה העבודה שלו אתם חושבים?
במילים אחרות, לא רק שכנראה שהאלגוריתם לא יתרשם מכל התגובות האלו, אלא שגם אם מישהו אנושי ייראה את התגובות האלו, הן לא יגרמו לו לקנות מוצר או שירות.
לייקים ומשפיענים – למה דווקא כדאי?!
עוד נושא שאנחנו חייבים לגעת בו הוא הקשר שבין לייקים ומשפיענים. אף אחד לא מתווכח על כך שמשפיענים יודעים למכור ויש להם השפעה עצומה על הפופולאריות של מותגים מסוימים. לדוגמה, אם משפיען בתחום האופנה מציג נעל מעוצבת חדשה או סדרת לק חדשה, הוא חושף אותם בפני קהל יעד עצום וממוקד, החלום הרטוב של כל חברה או עסק שיכולים להרשות לעצמם את המחירים הגבוהים שגובים על פוסטים ממוקדים או אפילו חסויות.
העניין הוא שאם משפיענים קונים תגובות ולייקים בכסף, הם למעשה יוצרים מצג שווא של פופולאריות. ולכן הכסף שתזרקו עליהם פשוט לא יהיה שווה.
לפיכך, לפני שאתם בוחרים לעבוד עם משפיען מסוים, בדקו את הדברים הבאים:
1.חפשו את המשפיען גם בגוגל, האם מכירים אותו גם מחוץ לרשת? האם הוא מככב בפינות רכילות?
2.מה הגיל של הפרופיל שלו? מתי הוא התחיל לפרסם? זינוק מהיר במספר העוקבים מדי הוא סימן מחשיד.
3.איך נראות התגובות לפוסטים שלו? האם יש תגובות מאוד קצרות, הרבה שגיאות כתיב, כמות לא פרופורציונלית של תגובות בשפות זרות? כל אלו יכולים להראות שהמשפיען קונה תגובות.
לסיכום
קניית לייקים או תגובות בסופו של דבר צריכה לשרת מטרה מסוימת כמו הגדלת מכירות או יצירת השפעה ומודעות למוצר. אם כל מה שאתם עושים זה להגדיל את מספר הלייקים או הצפיות, כנראה שלא תגיעו למטרה שלכם כי בסופו של דבר מדובר רק במדדים מספריים ולא במדדים אמיתיים של איכות או מעורבות.
את כל הכסף שאתם מבזבזים על קניית לייקים מוטב להשקיע בשכירת איש מדיה חברתית או עבודה עם משפיענים.
במידה ואתם רוצים לסגור עסקאות וההשקעה שלכם היא קצרת טווח, מוטב לכם לקנות לידים שיקצרו לכם את הדרך, אבל מהסיבות הנכונות.